Kuchenki gazowe
Kuchenki gazowe są coraz rzadziej spotykanym wyposażeniem kuchni. Kuchenki gazowe Podobnie jak kuchenki elektryczne z żeliwnymi palnikami. Zastępują je nowoczesne kuchenki elektryczne ze szkła ceramicznego. Garnków stawiamy na płaskiej powierzchni płyty ceramicznej. Sama nazwa płyty brzmi tak krucho i kojarzy się z delikatnymi figurkami, które tak łatwo rozbić. Tymczasem płyta ceramiczna jest trwałym materiałem odpornym na duże obciążenia. Płyty dzielimy na dwa rodzaje: indukcyjne i spiralne. Z wyglądu właściwie się nie różnią,
ale wytwarzają ciepło w inny sposób. Kuchenki z płytami indukcyjnymi kosztują więcej, ale koszt zwraca się w niższych rachunkach za prąd. Płyta indukcyjna jest zbudowana ze szkła ceramicznego, pod którym schowana jest miedziana cewka indukcyjna. Dzięki niej energia elektryczna przeobraża się w fale elektromagnetyczne. W efekcie ciepło zaczyna się wytwarzać w dnie naczynia postawionego na płycie. Kuchenki gazowe Sama płyta natomiast nie wytwarza ciepła. Z tego względu jest bezpieczna, gdy w domu są dzieci. Nie ma możliwości, aby się o nią poparzyć. Do jej zalet należy to, że potrawy się szybko gotują, oszczędzamy energię, a ponadto łatwo się ją czyści. Wada to wysoka cena, a przede wszystkim konieczność zakupu odpowiednich garnków ferromagnetycznych. Płytę spiralną trudniej się myje, wolniej się na niej gotuje, ale jest tańsza i nie wymaga wymiany garnków. Zamiast miedzianej cewki indukcyjnej posiada spiralnie skręconą grzałkę. Kuchenki gazowe W najnowszych modelach umieszcza się lampy halogenowe, które pod względem właściwości zbliżają płytę do płyty indukcyjnej.