Czajnik elektryczny
Spośród ważnych drobnych sprzętów AGD na pierwsze miejsce wysuwa się czajnik elektryczny. Czajnik elektryczny Czasy, gdy wodę gotowało się na gazie w saganie dawno odeszły do lamusa. Wybór czajników jest tak duży, że trudno się rozeznać w całym asortymencie. Wiele firm oferuje produkty świetnej jakości. Dokonując zakupu musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na rodzaj grzałki i filtr. Najlepiej sprawdza się grzałka płytowa, która jest zamontowana na dnie urządzenia. Na pewno nie kumulują się na niej aż tak bardzo osady z kamienia.
Pod tym względem grzałka spiralna nie jest tak dobra. Będziemy mieć więcej kłopotów z czyszczeniem. Podstawowy filtr, często stosowany w czajnikach to siateczka z nylonu umieszczona w dzióbku. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są jednak filtry węglowe i antywapienne. Czajnik elektryczny Wyposażenie w lampkę kontrolną jest bardzo ważne, ponieważ oznajmia, kiedy czajnik jest włączony, a kiedy wyłączony. Dobre modele są wyposażone również w blokadę włączania czajnika, gdy nie ma w nim wody. Wiele urządzeń produkuje się ze sztucznych tworzyw. Wybierając odpowiedni model zwróćmy uwagę na zapach. Tańsze czajniki mogą być wykonane z tworzywa, które popsuje smak wody. Najlepszego wyboru dokonamy decydując się na czajnik ze stali szlachetnej wyposażony w termoizolację. Czajnik bez termoizolacji będzie się szybko nagrzewał. Aby czajnik długo nam służył, raz na jakiś czas należy mu się odkamienianie. Służą do tego specjalne preparaty. Czajnik elektryczny Poznamy, że czajnik jest zanieczyszczony po głośniejszym hałasie podczas gotowania wody